#Cabaran20Hari RESEPI HIDANGAN SAHUR PALING RINGKAS ZUMAL
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Hari nie dah pun masuk hari ke 12 kita puasa. Dan hari ketiga #Cabaran20Hari anjuran EFG dan KBBA. Alhamdulillah.
Zumal kalau dah tak rajin sangat masak, Zumal akan buat sardin ja untuk sahur. Tapi kalau terus panaskan yang dalam tin tu rasa tak selera pulak. Nak potong bawang dan cili semua tu tak pula rasa rajin. Jadi, untuk menyenangkan memasak menu sardin Zumal sediakan bahan berikut:
1) sardin tin
2) sambal belacan asli adabi
3) pes asam jawa
4) garam secukup rasa
Ada bahan2 nie kerja memasak sardin jadi lebih mudah dan jimat masa nak potong bawang dan cili atau nak perah air asam jawa. Mulanya kita panaskan minyak, masukkan satu sudu makan sambal belacan asli adabi. Tumis sekejap dan masukkan air. Kemudian masukkan sardin diikuti garam secukup rasa. Biar dua merenih baru masukkan pes asam jawa. Pes nie memang masam, jadi masukkan sikit je. Biarkan 2 minit dan sardin tu dah boleh hidang. Zumal selalu makan dengan telur masin. Itulah resepi ringkas dan segera. Tapi kalau menu sahur paling segera sudah pasti air masak dan kurma je.
#Cabaran20Hari
air dengan kurma pun dah ok.. sardin pun sesekali makan best jugak..
ReplyDeleteteringat pula akan kerabu sardin...sedap tu.
ReplyDeleteselamat pagi dari syira lokman..hehee ^_^
ReplyDeleteSardin masak sambal sesekali pun sedap jugak..
ReplyDeleteini pun sdp =)
ReplyDeletesardin klau mkn dgn nasi panas2 mmg sedap
ReplyDeleteyg pnting bersahur zumal drpd x mkn apa2 kan..
ReplyDeletewaktu sahur ai masak untuk anak2 tapi dorang jelah yang makan.. ai cuma minum air + kurma sambil teman dorang makan.. ;)
ReplyDeleteSekali sekala dapat sardin mmg best tp kn apakah rasanya sardin dicampurkan dgn pes sambal belacan...
ReplyDeletekalau Cikna bawang putih,bawang besar, cili kisar, air asam&sardin dh cukup...
Untuk GA ni Cikna tag zumal ye http://cikna136.blogspot.com/2015/06/ga-raya-2015-blog-jaket-biru.html
ni blog ke-5 xde gmbr makanan...heheeee...
ReplyDeleteYeah!!thanks zumal share resepi mudah nie.. Nak test lah cara zumal nie.. Sha selalu blend cili kering dengan bawang sume.. Pastu tumis je.. x yah dah nak potong2 bawang.. hehehe..
ReplyDeleteAssalam zumal,
ReplyDeletewaa
resipi baru niii
masak sardin pakai sambal belacan
he3
boleh dicuba nanti :)
#BloggerUtara
ikan kering or telur masin pun da sedap da..hehe
ReplyDeletepandai dan rajin masak rupanya si Zumal ni....sardin masak camtu pun sedap gak
ReplyDelete